2013.04.02.
22:55

Írta: charlie-firpo

És még mindig szakadnak az ínak...

(Bár a blogot már rég nem írtam, a téma örökérvényűnek tűnik. Sok megkeresést, kommentet kapok új áldozatoktól, akik átestek azon amin én is. Azt gondoltam mégiscsak érdemes folytatni és leírni 1-2 jótanácsot a felépülőknek...)


Szóval elszakadta az achillesed... először is NE KESEREDJ EL! A Beckhamnek is volt és már ott rúgja megint. Tudom milyen szar érzés, azt is tudom, hogy aránylag hosszú a rehab. De én közel 2 éve szaggattam el és azóta ugyanúgy sportolok mint régen, talán egy kicsit tudatosabban kerülve a kosár és a focipályát.

Mi vár rád?

Ha még nem műtöttek meg, akkor meg fognak. Az achillessel nem érdemes viccelni. Ha nem, vagy rosszul forr, örök probléma lesz. Nekem a balesetin a szakadás másnapján varrták meg. Ha szerencsés vagy csak részlegesen szakadt és laktoszkópiával megcsinálják (6 lyuk a bokád felett). Ha nincs szerencséd akkor kapsz egy csinos kis vágást hátul. Apámnak is elszakadt, nem sokkal az enyém után, így volt összehasonlítási alapom a Sportkórház és a Baleseti közt. Mindkettő tuti, talán az egyetlen különbség, hogy a balesetin inkább a járásodat adják vissza, a sportban pedig a sportolási képességre gyúrnak, de orvosa válogatja.

A műtét vagy altatással, vagy spinális vagy helyi érzéstelenítéssel történik. Nekem spinális volt, apámnak helyi. A spinális para, mert 24 óráig nem mozoghatsz és átélheted, milyen az akinek lebénul a lába. Csak 1-2 óráig érdekes, aztán inkább rémisztő. Még sosem örültem ennyire a fenekemnek, amikor újra érezni kezdtem....

Ezután fekvőgipsz spiccben kb 2-3 hétig, (vagy máshol rögtön a csizma) mankózástanulás, olvasás, üldögélés. Közben minden nap egy váralvadáselleni szuri a hasba, amit magad adsz be. (Fraxiparine volt nekem, végül már a 4 éves lányom adta be, szóval nem nagy para.)
Ezután viszont mindenképp jön a csizma, melyből megint csak sokféle iskola van. Az én dokim fixre tette spiccben és 2 hetente tolta feljebb a lábfejem. Apámban mozgóra hagyták és tornáztatták is közben. Neki sarokemelős csizmája volt (a talp folyamatosan derékszögű a csizmával) nekem a talprész szögét lehetett állítani).

Ekkor már jól megy a mankózás, száguldozol ide-oda. Újabb 2-3 hét után elkezdik egyre inkább feszíteni az ínat a talp-sípcsont szögének csökkentésével. Ekkor már lassan terhelni is lehet, és a mankó is szép lassan elmarad. van akit ilyenkor már rendszeresen tornáztatnak csizmát levéve, velem ezt nem is csinálták, meg is lett az eredménye...

Közben megtanulsz együtt élni a csizmáddal, a mankóval/nélküle már száguldozol, fürödni is megtanulsz vele.

Aztán jön a nagy nap, a csizma levétele! Ekkor meglátod az őzike lábad, a vádlid diffundált (eltűnt), és olyan vagy mint a ma született kiscsikó. Óvatosan lehet ráterhelni. Ha tornáztattak a "gipsz" időszakban az ínad nem lesz nagyon merev. Ha nem, akkor derékszögnél jobban nem hajlik majd a bokád. tehát érdemes erre figyelni. Nekem 2 hónap alatt sikerült rendszeres tornázással a másikhoz közelire nyújtani.

És akkor gyógytorna orrba-szájba, érdemes a lehető legtöbbet csinálni, otthon is, nemcsak a tornásznénivel. Minimum fél évig érdemes, hogy totális legyen a regenerálódás. Futni egyesek már elkezdenek 2-3 hónap után. Nekem május 11-én szakadt, az első nagyobb sport rákövetkező februárban volt egy síelés, 3 nap, tök jól ment. De nagyon rágyúrtam előtte a tornával.
Hát ennyi a sztori. Ha kérdésed van, kommentelj, szívesen megosztok minden tapasztalatot!

A legjobb (angol) ezzel foglalkozó blog: http://www.achillestendonblog.com/

252 komment

Címkék: rehabilitáció achilles achilles ín achilles ín szakadás

A bejegyzés trackback címe:

https://achillesin.blog.hu/api/trackback/id/tr335189817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaaen 2014.03.19. 21:49:28

@banánfalevél: Szia! A futócipők nagyon könnyűek, ezért nem terhelik plusz súllyal a lábat. Ezen kívül én olyat vettem aminek a sarka magasabban van mint az orra. Hátul az ínszalagnál pedig nem nyomja friss műtéti sebet. Én még viszonylag fiatalon estem át ezen az egészen (33 év) nem tudom idősebb korban hogy működik. Egyébként nekem is vágtak ki darabot a szalagból, mert rojtosan szakadt. Nyújtás kérdése és nem is lesz gond :)

banánfalevél 2014.03.19. 22:46:44

@kaaen:

Olyankor pótolják valamivel a szalagot, vagy "csak" tovább tart és nehezebb a nyújtás és hosszadalmasabb az egész felépülés menete..?

banánfalevél 2014.03.20. 08:59:55

Ahogy olvasom, tényleg ahány eset annyiféle megoldás...ami valahol érthető is.
Mégis megkérdezem, a műtét után hány napot kell a kórházban lenni? a Sportban csinálják neki szerdán :-( ((

Daniel M. 2014.03.30. 20:30:07

Sziasztok!

6 héttel a műtét után, már mediwalker nélkül.

Borzalmasan néz ki a lábam, a bőr kemény és rugalmatlan, az achilles ín körül meg van dagadva rendesen, a bokacsont alig látszik.

Ami miatt igazából írok, hogy az orvosom azt mondta, ne polcoljam már a lábamat, fáslizást sem mondta, és gyógytornát sem tartotta szükségesnek.
Ez utóbbiak meglepnek.

Nem vagyok orvos, nem bírálhatom felül, csak érdekelne, hogy biztosan jó ez így?

Terhelni maximum 20 kiloval lehet, és fokozatosan kell elérnem két hét alatt, hogy teljesen ráállva sétáljak rendesen.

charlie-firpo 2014.03.30. 20:59:04

@Daniel M.: Kedves Daniel M.

Bár nem vagyok sem gyógytornász, sem orvos, mélységesen felháborít az orvosod véleménye. Ennek érdemes lenne utánajárni, miért mondhatta, mert ez a blog 3 éve született éppen azért, hogy megosszuk a tapasztalatokat és ez idő alatt ilyennel még nem találkoztam. Még a teljesen egészséges embereknek is javasolt lenne heti 1-2 gyógytorna a sérülések elkerülése végett. Nemhogy egy ilyen trauma után. Én csak azt tudom mondani, hogy nekem a gyógytorna volt az ami helyre rakta a lábam és mindenki, szakember vagy sorstárs ugyanezt mondta. Minél több gyógytorna, legalább fél éven keresztül. Ez nemcsak a sérült lábat "járatja be", a kőmerev ínat segít nyújtogatni, de az összes többi izmot is fejleszti, amik a mankózás/csizmázás miatt kevésbé dolgoztak.

A felpolcolásról/fáslizásról külön poszt szól, ajánlom végigolvasni. Ahogy fentebb írtam, kizárólag személyes véleményem írom le és semmiképpen sem tanácsolok semmit. Mindenki belátása szerint dönt. De én a helyedben rendszeresen gyógytornáznék, minden nap, heti 1 hivatalos órával, ahol felírod, felrajzolod mit kell csinálni és azt otthon minél többször megcsinálod.

bento 2014.04.01. 16:33:47

@Daniel M.:
Nagyon jól írja Charlie Firpo bajtárs, a gipsz levétele után alap a gyógytorna legalább 3-4 hétig, mindenképpen vissza kell erősíteni az izmokat, illetve megnyújtani a műtét során megrövidült ínt.
A youtube jó kis videókat tartalmaz az otthoni tornázáshoz (ha már az orvos nem ajánlotta a gyógytornát). Személy szerint még 9 hónappal a műtét után is szorgalmasan tornázom és lépcső szélére állva nyújtok, annyira megszoktam a két szakadás után az efféle mozgást. :)
Jobbulást!

bami 2014.04.07. 14:21:53

Sziasztok!
Sajnálatos achilles szakadásom miatt társulok a kommentezőkhöz.Három hete műtöttek most orthesist viselek és kevés infom van a rám váró jövőröl.A dokiból harapófogóval kell kihúzni a következő lépéseket. Remélem tudtok segíteni. Mikor tudok dolgozni,vezetni, ráterhelni?Mikor hagyhatom el a már börtönnek megélt lakást? Mivel masszázs és mozgásterapeuta vagyok elhatároztam, hogy ha felépülök az achilleszeseket jelképss összegért fogom maszírozni.Mikor lesz az még?Várom tanácsaitokat. Jobbulást mindenkinek.

charlie-firpo 2014.04.07. 14:28:35

@bami: Szia Bami!
A posztokban leírtam, kb mi a menet. Sajnos ennyi, sem több sem kevesebb (ha minden rendben megy). Nekem májusban szakadt (3 éve) rákövetkező februárban már síeltem. De ehhez végiggyógytornáztam az őszt elég keményen. Érdemes már most felvenni egy gyógytornásszal a kapcsolatot (ha ilyenben dolgozol, biztos ismersz néhányat) és amint lekerül a csizma és terhelhető elkezdeni a gyógytornát. Ha szorgalmas vagy, csodát lehet tenni. Beckham is focizik azóta is... Jobbulást és sok türelmet, nincs már sok hátra!

bami 2014.04.09. 09:11:21

Szia charlie-firpo!
Köszönöm a válaszodat.Kérdezném ,hogy maradéktalanul rendbe jött a lábad vagy csak részlegesen? Pszihésen
könnyen dolgoztad fel, mert én félek ,hogy nem merek majd sportolni(karate) a nyomás miatt , hogy megint megtörténik.Nekem edzés közben szakadt el.Tény az is , hogy nem vagyok már régen a kamaszkorban. üdvözlet

charlie-firpo 2014.04.09. 09:17:55

@bami: Teljesen rendbe jött, de azért én is vigyázok rá, a terem/pálya sportokat száműztem. Aktívan sprotoló ismerőseim, akiknek volt ilyen, azt mondták, hogy fejben kell legyőzni magad (itt is, mint sokmindenhol máshol is...), a szakadt achilles, ha rendszeresen nyújtod és tornáztatod, akkor állítólag olyan mint a régi. De nyújtás és torna az kelleni fog sokáig. Kb 1-2 évig minden reggel be lesz állva, de no para, mert ezt 10 perc nyújtással/tornával el lehet tűntetni (magától is eltűnik, de így jobb).

Gellért Zalán 2014.04.10. 23:14:42

Sziasztok!
Szeretnék véleményt kérni, mert kicsit izgulok. Kedden este foci közben elszakadt az achillesem. A sürgősségin kaptam egy spicc gipszet, majd egy időpontot a műtétre jövő hét péntekre. Nem sok az idő a műtétig? Azt mondták nem akkut ezért nem műtötték azonnal és 7-10 nap kell hogy a gyulladás elmúljon. Köszönöm.

charlie-firpo 2014.04.11. 00:55:53

@Gellért Zalán: Ha gyulladt akkor biztos van okuk nem megműteni. Addig elvileg nem forr össze, apámnak 6 vagy 7 nap után műtötték és minden rendben volt.

Gellért Zalán 2014.04.11. 14:21:05

@charlie-firpo: Köszönöm!
Akkor várok türelemmel.

banánfalevél 2014.04.23. 07:53:20

Sziasztok!

Szóval, ápr. 26-án megvolt a barátom műtéje .minden rendben van, múlt héten le is került a gipsz és mondták felkerül egy "könnyített gipsz" , ami majdhogynem nehezebb, mint az a gipszsín volt :-( bonyolult otromba :-( tele tépőzárakkal, nehézkes..pfff..Egész addig agyon dicsérték, hogy minden rendben van a sebbel, mióta ez felkerült, egy helyen kb 1 cm-es helyen el kezdett váladékozni a seb :-( :-( először valami tapaszt tettek rá, ma meg már antibiotikumot írtak fel neki :-( Nagyon rossz lelkiállapotba került szegény :-( Volt valaki közületek akinek a sebnél nem stimmelt valami? Mi volt a megoldás? köszi a válaszokat! :)

banánfalevél 2014.04.23. 09:15:19

@Gellért Zalán: Ne aggódj, nem lesz késő ! Egyik ismerősöm unokájának is kb 10 napja szakadt el, és jópár nap múlva műtötték a Traumatológián!Éppen húsvét előtt ...egyet kellett bent aludnia :-)

Jiraja 2014.05.22. 18:59:19

Sziasztok, immáron jómagam is a csoporthoz tartozom... :(
Először is 1000 köszönet Charlie-nak amiért indította, karbantartja a blogot, és hogy józan ésszel megválaszolja a kérdéseket; nagyon hasznos volt az utóbbi hetekben számomra (is). Engem a szakadás után egy nappal a dunaújvárosi kórházban néztek meg, és az ultrahang kiderítette hogy 2 cm-es részleges szakadásom van. Kaptam egy sint, és egy beutalót négy nappal későbbre. Május 5-én meg is műtöttek spinális érzéstelenítéssel, szerencsére minden rendben is volt. Két napra rá haza engedtek egy másik sinnel, amit 15-én műanyag gipszre cseréltek amiben két hétig feküdni, majd még három hétig járni kell. Szerencsére a blogos infók miatt tudtam a Medi Walkerről, meg is kérdeztem az orvost hogy mindenképp olyat szeretnék, mit gondol. Közölte hogy az hülyeség, a gipsz 5 hétig még fent lesz, aztán annyi. Gyógytorna, úszás, ilyesmi fel sem merült. Elképesztő, hogy mennyire tojnak az emberre, és ha nem állsz ki a magad dolgaiért mennyire hülyére akarnak venni.
Kiderült hogy egy ismerősöm ismerőse traumatológus, bár ő nem foglalkozik fekvő betegekkel, de azt mondta hogy mivel a M.W. nagyon drága az OEP szigorúan ellenőrzi - talán ez lehet az oka hogy több orvos véletlenül sem írja fel. Az, hogy indokolt és szükségem lenne rá nem hatotta meg az orvost, nem írta fel.
Némi utánjárással csak azért is szerezem egyet, majd egy hét múlva rakatom fel... Szóval ne hagyjátok magatokat, mert sem a M.W. sem pedig a gyógytorna nem megkerülhető szerintem ha teljes gyógyulásra törekszünk!! A későbbi tapasztalatokat majd még írom. Jobbulást mindenkinek!!

Scooby 80 2014.05.23. 14:34:04

Sziasztok!

Reszleges szakadasom volt meg decemberben, marcius eleje ota fiziozom es a mai torna alatt ugyanolyan eles fajdalom vagott bele mint amikor megserult.
Elkepzelheto hogy raserultem es nem uszom meg mutet nelkul?
Fel nem dagadt, viszont a fajdalom az komoly.
Ha van valakinek tapasztalata, megkoszonnem ha megosztana.

Koszi
Szep napot :)

charlie-firpo 2014.05.23. 14:45:18

@Jiraja: Köszi a szép szavakat! Nagyon nagyon szuperül tetted, hogy nem hagyod magad! Az achilles nem torokgyulladás, nem gyógyul meg magától!!! A medi-walker megkönnyíti az életet a gyógytorna pedig minden szalag és egyéb sérülés után olyan alap, mint a húsvéti locsolkodáskor a locsolóvers... :)
Ügyes vagy és jobbulást!

charlie-firpo 2014.05.23. 14:46:59

@Scooby 80: Én a helyedben elmennék gyorsan orvoshoz. Próbáld ki: tudsz lábujjhegyre állni? Igen? Akkor valószínűleg nem szakadt el. Nem? Fáj? Valószínűleg elszakadt és az a legjobb ha mielőbb helyreteszik. Tudom, hogy nem élmény, de egész életedben sántikálni és szenvedni emiatt még inkább nem az.

Scooby 80 2014.05.23. 17:12:21

Köszönöm Charlie-firpo màr a balesetin üldögèlek, vàrom a kaszàst....

charlie-firpo 2014.05.23. 17:38:12

@Scooby 80: Hű, tök jó, akkor hamarosan rendbejössz!!! Majd azért írd meg mi volt!

Scooby 80 2014.05.23. 17:43:47

@charlie-firpo: Ìgèrem rèszletesen leìrok mindent.Az èrdekessèg kedvèèrt mindez Angliàban törtènik velem, ìgy legalàbb lesz külföldi sztori is :)
Remèljük a legjobbakat s köszi mègegyszer a tanàcsot.

Scooby 80 2014.05.24. 11:26:07

@charlie-firpo: üdv
Holnap meg is mûtenek, a doki azt mondta hogy valòszìnû beszakadt a màr fèlig gyògyult szalag ès javasolja a "varràst" a teljes felèpülès èrdekèben.
Szòval kaptam egy szèp kis àgyat itt a kòrhàzban s holnap màr meg is leszünk.
Sajna kezdhetem elöröl a közel 4 hònapos , gipsz, fiziò...turnèt amin màr egyszer ugye tùl voltam a rèszleges szakadàs utàn, de hàt ez van.
Szèp napot.
Üdv

János Gellért 2014.05.26. 21:27:38

Sziasztok! Korábban gellertzalan néven írtam de az valamiért nem működik. Valamit nem jól csinálok. Mindegy is. Szóval csütörtökön lekerül a gips. Éljen! Bár bevallom nem kicsit izgulok. Én a varratszedést kö etően fekvőgipszet kaptam és azt mondták ez marad is végig. Kiváncsi vagyok milyen lesz. Kicsit fáj a másik sarkam. Lehetséges hogy a terheléstől?

Scooby 80 2014.05.29. 17:47:22

Hello mindenkinek.
Megvolt a mûtèt, ugyan kicsit körülmènyesre sikeredett, de hàt a külföldi kòrhàz sem sokban kûlönbözik az otthonitòl.Szombatra behìvtak, hogy vasàrnap reggel mûtenek, majd kiraktak este 8kor hogy mègsem,mert sok a sûrgôssègi eset.Vasàrnap èjfèl elött 10 perccel hìvott a doki h holnap reggel 7 re menjek vissza.Ìgy is volt, csak arròl nem esett szò hogy csak du.4 körül fognak megmûteni.Persze ne egyek màr elötte hajnali 3tòl s a folyadèkot is ha csak muszàj, vìz formàjàban.Na mindegy, az èhhalàl küszöbèn, rommàstresszelt àllapotban vègülis megcsinàltàk a melòt.Miutàn magamhoz tèrtem kb este fèl 7kor azt sem tudtam hol vagyok.Elèg kellemetlen màsfèl òra volt mire kiment az altatò ès a fàjdalomcsillapìtò kombò a szervezetemböl, remegtem mint valami drogos.
Innentöl màr sètagalopp, gondoltam.
Az èjszakàt bent töltöttem a kòrhàzban, vègülis jò sorom volt.Csini, kedves növèrkèk ugràltak körül s akkor elöször kezdtem jòl èrezni magam.
Persze fàjt a làb de elhanyagolhatòan.
Na mire kezdtem volna megszokni a jò vilàgot, ki is hajìtottak, ìgy du.n 3kor màr hùztam is haza.
Varratszedès 2 hèt mùlva.
Gipsz jön majd viszont màr csak 7hètre.
Ugye a doki azt mondta h a mûtèt utàn összesen 9 hèt gipszjakab aztàn kezdjük a fiziòt.Most egy olyan ideiglenes sìnszerû kötès van rajta, picit a sebnèl àtvèrzett de azt mondtàk a vezèrek a kòrhàzban h ez normàlis.
No nagyjàbòl ennyi.
Mindenkinek gyors gyògyulàst aki hasonlò "csizmàban" jàr (t).
Ûdv :)

János Gellért 2014.05.29. 21:31:57

Sziasztok! Levették a gipszet végre. A leírásaitok alapján kb azt kaptam amire számítottam. Lábfej alig mozog, achilles merev, vádli szinte elfogyva. Ez stimmelt. Viszont amit a doki felvázolt az nem annyira tetszett. Munka (fizikai) 5-6 hónap, sport (foci) javaslata szerint 1 év. Mostantól gyógytorna ezerrel. Azt mondta az a tapasztalat ha fokozatos a terhelés, gyógytornát és az időt betartom akkor teljes a gyógyulás. Mindenkinek kitartást és jobbulást. Üdv.

Jiraja 2014.05.30. 12:26:24

Üdv,
@János Gellért kitartást, ne ess kétségbe, látni fogod mi a helyzet, tuti hamarabb működni fog a lábad mint fél év! Nekem tegnap vették le a fekvőt két hét után, már egész laza voltam benne, gondoltam simán fel tudom majd derékszögig húzni a lábfejem a Medi Walkernen. Hát nem tudtam... :) Jövő héten találkozom egy gyógytornásszal hogy ránézzen, kicsit átmozgassuk. Reményeim szerint a csizma dőlését két-három hét alatt eléggé lehet majd állítani, mert már most is rá tudok állni, csak kissé csípőficamos a feeling... :)

Szamanta Lakatos 2014.06.15. 12:50:43

Sziasztok ! az én mütétem 2 hetevolt már elég jol mozgom a mankoval de véletlen rá léptem a gipszes lábamra és éreztem mintha ismét el szakadt volna az achilleszem !!! lehetséges ez? :(

waplaci 2014.07.05. 09:39:30

Üdvözlet minden otthon fekvőnek, bicegőnek, sántikálónak vagy már futónak.
Május 20.-én szakadt el az én kis szalagom. Én a többiekkel ellentétben nem sportoltam. Egy közlekedési balesetben sikerült szert tennem erre a nem kívánt élményre. Autó kontra motor. Én voltam kétkerekű. És megjegyzem a vétlen is.
Doki bácsi azonnal megmondta mi a baj. Én bokatörésre gondoltam--lehet jobban jártam volna???-- műtét 3cm-t kivettek belőle!!!, csövezés, gipsz, kórház, varratszedés (kb10cm heg, még jó, hogy nem vagyok modell), fekvőgipsz. Most épp a holdjáró csizmát várom ami jelenleg kis hazánkban hiánycikk. ezért még mindig a gipsz marad, ami már elég megviselt de legalább szép -- lányaim kidekorálták filccel.
Kissé már unom magam itthon (ami nem is igazán itthon mert majd minden nap menni kell valahová ami miatt kénytelen voltam beszerezni egy robogót--a taxi sokba van)
Amit nem írt még senki az az, hogy másnak is ki kellett vágni az ínból vagy csak összevarrták? Nekem a 3cm. nagyon soknak tűnik. Mennyi idő amíg visszanyúlik? Nagyon fáj? Minden nap menni kell a tornászhoz, vagy házhoz jön, esetleg házi feladat jelleggel működik a dolog? Fizikai munkát végzek, sok járkálással állandó +teherrel a nyakamban, mozgó padlón. Mikor állhatok vissza a taposómalomba? (hülye dolog de néha már hiányzik-főleg a +pénz :) )

waplaci 2014.07.09. 18:46:17

üdv.
Ma lekerült a gipsz végre. Kis utánajárkálás után sikerült nekem is szert tenni egy "holdjáró" csizmára. Nekem az a furcsa, hogy a bokám mintha meg lenne dagadva. A lábfejem tudom mozgatni kissé--lehet nagyon is menne, de akkor nagyon is fájna így hát nem teszem--.
Az első lépéseknél a planetáriumban éreztem magam. Az összes csillagképet felismertem benn a gipszelőben, fényes nappal. Úgyhogy a mankókat nem tettem messzire de igyekszem használni a lábam. Annál is inkább mert a kezemre szükségem van ha hozni vinni akarok valamit ( pl egy pohár vizet, a vacsorámat, kis főznivaló krumplit, savanyítani való uborkát, pár liter vizet locsoláshoz, kis járólapragasztót burkoláshoz, egy-egy zsák cementet, talicska betont....stb stb. :D )

Salcsi 2014.07.21. 17:21:16

Sziasztok!
Gratulálok a bloghoz. Sokat segít.
Július 02-án szakadt el. Műtét két nap múlva. Holnap után leveszik a fekvő gipszet.
Kapom csízmát. Nagyon várom. Ez is csak mankóval megy? Üdv.

liberté 2014.08.23. 20:37:48

Sziasztok!Az utóbbi hetekben többször olvastam a blogon leírt különféle tapasztalatokat és jótanácsokat,általában véve nagyon hasznosnak és jó dolognak találom,főleg azért is mert én is keményen érintetté váltam sajnos...ha nem bánjátok én is megosztanám veletek a kis történetemet,csak a tanulság végett. ami nem Magyarországon hanem Ausztriában játszódik.Még június 18.-án történt,hogy munka után megbeszéltünk barátainkkal hogy elmegyünk focizni.Rólam tudni kell hogy elég aktív életet igyekszem élni,rendszeresen szoktam úszni és kerékpározni,valamint az erdők illetve hegyek látogatását sem vetem meg,stb. :-)Ehhez hozzájön hogy a munkám is elég pörgős(felszolgáló vagyok).Viszont pályasportot már egy jó ideje nem űztem.Ezért aztán természetesen igent mondtam a felkérésre.A bemelegítést meg persze hogy nem vittem túlzásba...Egy műanyagborítású kispályán kezdtünk el játszani,majd jó félórai játék után egy hirtelen kitámasztó mozdulatnál megtörtént a baj.Hatalmas csattanás a bal bokámnál,azonnal a lábamhoz kaptam,majd leültem.Az első kérdésem hogy ki rúgott meg hátulról ilyen erősen??Természetesen senki,de mint kiderült akkorát szólt hogy rajtam kívűl vagy 2 ember legalább szintén hallotta.Természetesen nagyon fájt és a legfurcsább az egészben az volt hogy az addig tükörsima pályát teljesen hullámosnak éreztem a talpam alatt.Mivel akkor még nem is sejtettem mekkora a baj,hazabicegtem saját lábon,majd éjszakára felpolcoltuk illetve jegeltük.A történet előzménye még az hogy visszagondolva(nem tudom hogy köze lehet-e hozzá) a szakadás előtt kb.1 héttel már fájt időközönként a bal sarkam,de inkább csak reggel felkelés után,ezért aztán túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki.Amikor nekiálltam dolgozni,1-2 óra múlva már észre sem vettem.Ez lehet valami előjel volt??De visszakanyarodva :másnap reggel amikor felkeltem,az éjszakai jegelések illetve pihentetés hatására határozottan jobbnak éreztem a lábam,persze egy kis bicegés+dagadás volt.Bementem reggel dolgozni,gondoltam majd legfeljebb egy könnyebb helyre kérem magam 1-2 napra a hotelban,vagy max elmegyek néhány nap táppénzre.Igenám,de ahogy elkezdtem mászkálni,egyre csak jött vissza a fájdalom,valamint félelmetes dagadás kezdődött,ami nem akart csillapodni.Ekkor már éreztem hogy nagy a baj...még aznap irány a kórház...Megröntgeneztek és kiderült:ez bizony teljes Achilles-ín szakadás.A sarokcsontomnál szakadt el,majd fel is rántódott az elszakadt ín a vádlim felé :-( Másnap délelőtt 11 órakor már műtöttek is a környék központi kórházában.A műtét helyén,a bokám hátsó-belső felén egy kb.10 centis varrat maradt(ami azóta már jóval kisebb,nagyon szép).Ez volt június 20.-án.A műtét után 4 nap kórházi megfigyelés,amiből az első 2 nap szigorúan tilos volt felkelnem az ágyból.Egyúttal 2 hét időtartamra fekvőgipszet is kaptam(műanyagot).Mankózástanulás,majd hazajövetel.Gyakorlatilag 2 hétig csak és kizárólag felpolcolt lábbal feküdtem,semmi terhelés.Ja és ugye az elmaradhatatlan vérhigító injekció esténként a jobb combba(választhattam:vagy hasfal,vagy jobb comb-inkább az utóbbi ha már...),amit a párom szúrt be mindig :-)Miután letelt a 2 hét,egy újabb műanyag gipszet kaptam,ezúttal már járógipszet.Adtak hozzá egy feltépőzárazható papucsot,mondván hogy -természetesen mankóra támaszkodva- lassan és óvatosan elkezdhetném terhelni,de mivel spiccben gipszelték le a lábam,megmondom őszintén hogy én olyan nagyon sokat nem próbálkoztam vele járkálni,mert rettentően kényelmetlen volt.Persze azért próbálkoztam de csak nagyon ésszel.Újabb 2 hét után(ez ugye összesen 4 hét gipsz) kaptam végre egy sarokemelős "holdjáró" csizmát,amivel viszont már egy kicsit kitágultak a határok :-) 2 mankó segítségével azért ebben már egész jól eltudtam vánszorogni.Az utcán elég sokan megnézték hogy mi ez a térdig érő csizma a lábamon :-) Ezt szintén már csak 2 hétre adták és a műtét utáni 6.héten-még csizmában- megkezdtük a könnyed fizioterápiás gyakorlatokat.Az orvos azt tanácsolta,hogy a 2 hét letelte után fokozatosan,néhány nap alatt szabaduljak meg a csizmától,ne hirtelen.Így is történt,augusztus első napjaiban végre szabad volt a lábam-bár rettentően gyenge és vékony.Közben heti 2-3 fizioterápia+otthoni gyakorlatok ami hatására rohamos javulásnak indultam,bő 1 hét múlva már csak 1 mankóval,majd újabb nem egész 1 hét múlva már mankó nélkül sétálgattam.Persze azt az egy mankót azért még hordoztam a kezemben néhány napig,majd miután már csak tehernek számított,végképp megszabadultam tőle.Ma már csak ott állnak a szoba sarkában mementóként...Jelenleg a műtét utáni 10.hétben járok,a dagadás szinte teljesen megszűnt.Miután itt a blogon olvastam a fáslizásról,ezért tanácsot kértem a gyógytornászoktól.Ők a következőt javasolták:mivel fiatal vagyok(34) és erős a szervezetem ezért nem ajánlott elszorítani a vénákat,hagyni kell a lábat,oldja meg saját maga.Amennyiben 2-3 hétig nincs változás,majd abban az esetben fáslizunk.Ha dagad akkor jég+vénatorna+felpolcolás.És nálam ez valóban működött!!

liberté 2014.08.23. 20:49:56

(folyt)Szval jelenleg most a műtét utáni 10.hétben járok,van még hátra 4 fizioterápiám,valamint itthon természetesen nagyon elszántan és mindent betartva csinálom a gyakorlatokat.Napi több km gyaloglás mellett(természetesen egy kis bicegés még van) néhány napja már kerékpározom is,jövő héten pedig már úszni is fogok.Annyira szépen gyógyul,hogy gyakorlatilag minden nap van a tegnaphoz képest valami pozitív változás.Elnézést kérek,kicsit hosszúra sikerült a beszámolóm,remélem nem untattam halálra senkit :-) Végezetül minden sorstársamnak kívánok mielőbbi felépülést és jó egészséget,vigyázzatok magatokra! :-)

momona 2014.08.28. 20:59:50

Sziasztok! Nagyon sokat segített ez a blog nekem, de a lelki részéről nem olvastam senkinél. Hogy bírjátok a tétlenséget, vagy helyesebben a tehetetlenséget? Mert unatkozni nem unatkozom, az luxus, de már álmomban szaladok és még csak 3 hete műtöttek. Az első két hét simán, derűsen telt, de most besokalltam. Megkaptam a járógipszet tegnap, ma délután próbáltam vele járni, de nem megy. Csak annyi a könnyebség, hogy le tudom tenni, támasztani. Van valakinek olyan tapasztalata, hogy zsibbad a lába? Nekem a külső talpél zsibbad, és a bokámtól kiindulva ha rálépek, mintha millió késheggyel szúrnának, ezért nem tudok ránehezkedni. Az orvos azt mondta, ideget vághattak, de ez szép lassan elmúlik majd.
A történetem pedig nem tudom pontosan mikor kezdődött. Fél éve kiderült, mindkét sarkamban két-két sarkantyú van, ezért sántikáltam a bal lábamra elég sokat. Májusban kaptam rá rtg besugárzást. Az utolsó besugárzás után a munkahelyemen megbotlottam és iszonyú fájdalmat éreztem, illetve "reccsenést". Fogalmam nem volt róla, hogy ez a szalagszakadás biztos jele, a sarkantyúnak tulajdonítottam. Itt kezdődhetett a dolog. Utána már egyre többet sántikáltam, és mérges voltam, hogy a sarkantyú ilyen bajokat okoz. Július közepén a szabadságom első napján megbotlottam és újra azt az iszonyú fájdalmat éreztem. Ezek után ahogy felszálltam a kerékpárra, olyan érzésem volt, mintha nem tartaná semmi a bokámat, csuklott ide-oda, a sebváltót felére kellett vennem az addigi legmagasabb fokozatról. Na de szabadság alatt orvos??? Ne már! Elmentem nyaralni, bejártam a Duna-kanyar összes lépcsőjét, felmásztam az esztergomi Bazilika kupolájába is, később saccoltunk úgy 2 ezer lépcsőt össze-vissza, kiindulva a BAzilika 400 lépcsőjéből csak oda. Az első munkanapomon akkora hajtás volt, hogy nem értem rá foglalkozni magammal - ismétlem nem fájt -, csak másnap kaptam el az ortopédust, aki elküldött UH-ra. Innentől peregtek az események, mert a főorvosnő azonnal küldött a traumára, ahol közölték, hogy teljes Achilles ín szakadás, és nem értette a doktor, hogy tudok ezzel még lábra állni. Én még aznap haza kerékpároztam (9 km) és másnap reggel befeküdtem, még aznap műtöttek. Eddig oké, semmi nem fájt, semmi gond nem volt, néhány napig fájdogált a fejem a spinál érzéstelenítéstől, de ez benne volt a pakliban. Aztán még élveztem is a pihenést, olvasást, de mára... Már a család is fárad, mert eddig ki voltak szolgálva, semmi házimunka, most pedig nekik kell csinálni. Most már látszik a kezem munkájának hiánya,ez is egyre inkább idegesít. Mennék én dolgozni, bár köszönet nem lenne érte tudom, de járógipsszel, két mankóval iskolaidőban nem tudok két busszal utazgatni csúcsforgalomban. Szóval legnagyobb bajom a türelem. Annak hiánya.
Még egy kérdés: csak nekem színeződik el a lábujjam és dagad meg ha felkelek? felpolcolva nincs baj és nem érzem szorosnak sem a gipszet. Mozgatom a lábujjaimat, megfeszítem amennyire engedi a talpamat, tehát próbálom a vérkeringést aktivizálni a határokon belül.
Jobbulást minden sorstársnak!

charlie-firpo 2014.08.28. 23:15:00

@momona:
Szia Momona!

Valószínüleg Te vagy a szakadt achillesszel szaladgálás világrekordere! Ilyet még nem is hallottam, hogy valaki ennyit bír.
Először is jobbulást, már nincs olyan sok hátra. Sajnos egy olyan ember számára mint Te akit kb 2 percig nem tud nyugton ülni (a leírásod alapján) szar lehet ennyit gipszhez kötve lenni. De sajnos az achilles ilyen, nincs mit szépíteni rajta. Ki kell várni az idejét, mégiscsak a legvastagabb ínunk.
Viszont ha ennyire fáj az nem jó. Én konzultálnék a dokival a helyedben.
A lábujj bedagadás és a lábddagadás teljesen normális, épp ezért ne lógasd, polcold csak amikor csak tudod.

A lelki részéről csak annyit, hogy nekem akkor szakadt el, amikor a legnagyobb értelmetlen rohanásban voltam életemben. A Te dolgod, hogy hiszel-e az ilyesmikben, de én biztos vagyok benne, hogy ez egy jel. Jel arra, hogy vissza kell venni. Jel arra, hogy el kell tudni fogadni a pihenést is. Jel arra, hogy el kell tudni fogadni a segítséget másoktól és nem lelkiismeretfurdalást érezni amiatt, mert egyszer Te is pihensz és gondoskodnak Rólad. Hidd el ennek a néhány hétnek gyorsan vége lesz, azután hiányozni fog. Ha pedig csak egyszer van alkalmad 4-5 hétig (vagy akár 8-10, mindegy) az életedben arra, hogy kicsit magaddal foglalkozz mások helyett, akkor ez legyen az. Adj magadnak időt, amikor kikapcsolsz. Egész életedben emlékezni fogsz arra, milyen jó volt. Ezek a dolgok nem véletlen történnek velünk, ne szalasszuk el megélni őket.

momona 2014.08.29. 08:01:17

Kedves Charlie-firpo! Köszönöm a válaszod, és főleg a biztató szavakat! Igen, én is így gondolom, hogy nincsenek véletlenek. Úgy tűnik, ez volt az első mélypontom, eddig sikerült derűsen, lehetőségként felfogni a dolgot. Most a leveled megerősített ebben, és megfogadom a tanácsodat.
Azt mondta a doki, hogy részleges szakadással kezdődött, és "szépen", fokozatosan szakadt el az ín, ezért bírtam ennyit - a visegrádi és esztergomi lépcsőkről nem is mertem neki mesélni, ő már a kerékpározáson is csodálkozott :). Ez utóbbi fájó pont, imádom a bicajozást, és gyűlölöm a buszozást, de ezen ráérek töprengeni 4 hét múlva, amikor már - remélhetőleg - járok dolgozni. A kórházban dolgozom, a fizikoterápiára már munkaidőben szeretnék járni, az irodában pedig felpolcolt lábakkal tudok majd dolgozni. De addig még ezer könyv vár kiolvasásra, és szerencsére kaptam felajánlásokat is, hogy elvisznek a barátok ide-oda, ne punnyadjak itthon mindig. :)
Szép napot, és köszönöm!

Tudatlan07 2014.09.12. 23:44:21

Sziasztok! Nos egy év és pár nappal a szakadás után gondoltam benézek :) Látom sajnos továbbra is szakadnak az inak :( De persze remélem mindenki szépen gyógyul is!:) Én már ismét focizok (hobbi) bár még azért kicsit tud fájni ha túlzottan feszítem, de gyakorlatilag minden mozdulatot igyekszem úgy csinálni, hogy feszüljön, nyúljon :) Lehetett volna ennél gyorsabb is a rehab, de 2 pici gyerekkel kevés idő volt/van magamra :) Mindenkinek kitartást, és persze gyors gyógyulást! :)

Reseda 2014.09.29. 19:27:27

Sziasztok!

Liberté!

Nagy valószínűséggel,az előjel amit éreztél,az achilles gyulladás,illetve letapadás volt.

Érintett vagyok én is a témában,sőt minden nagyképűség nélkül talán a leg érintettebb.Most nemrég augusztus 20.-án szakadt el a BAL achillesem,egy rossz lépés után.Előjel nekem is a gyulladás és letapadás volt,pontosan ezért is adta meg magát,tehát "számítani lehetett rá",megelőzhető lett volna műtéttel.Nekem 3 hétig volt combgipszem,majd amit most is hordok térdtől lefelé járógipsz.Ettől majd október 7.-én szabadítanak meg végleg,és akkor indul majd a gyógytorna.Őszintén szólva elvagyok,jól viselem.Ha fekszem nem dagad,ha lógatom egész nap akkor bedagad,de nem fáj.Durván 6 héttel a műtét után én simán járok a gipsszel mankó nélkül,persze ez jövőhéten változni fog,mert nem fogja semmi tartani a leszedik.

..és amiért talán a leg érintettebb vagyok,eddig a BAL lábamról írtam,de nekem 2006-ban volt műtve már a JOBB achillesem,és nem sérülés meg szakadás miatt,hanem azért mert egyedüliként hazánkban elmeszesedett-elcsontosodott az achillesem.Lefejtették róla az összes meszes részt,de már 2011-ben újra kiderült,hogy ugyan olyan meszes mint műtét előtt. Ugyhogy ez már ilyen marad,az ín kemény beszűkült mozgásokkal.Ezért tudom talán rutinosabban kezelni,mert végigkísér régóta.A gondom az,hogy eddig sántítottam 1 lábamra,de ezek után,hogy fogok sántítani?2-re egyszerre elég meredek lesz :-) Na majd meglátjuk,pár hónap múlva. Mindenkinek jobbulást,és gyors felépülest!

momona 2014.11.15. 14:54:02

Sziasztok! 3,5 hónapja volt a műtétem. A gipszlevétel után gyógytornát írtak ki, és mivel a kórházban dolgozom, munka mellett jártam át. A gyógytornász nagyon magabiztos, és nagyon fiatal... A 3. héten mondtam neki, hogy bizonyos gyakorlatokat nem tudok megcsinálni, hiába próbálkozom, nem tudok még a műtött lábbal egy lábon lábujjhegyre állni, és ne akarjon magas zsámolyról leléptetni, mert nem tudok, de erőltette. Időnként remegő lábakkal jöttem el a tornáról, annyira megtornáztatott de csináltam, mert már elegem van a sántikálásból. A baj nem is akkor történt, hanem álltó helyemben éreztem, mintha gyengén "megrúgtak" volna, de nem fájt. Kérdésemre a gyógytornász azt mondta, szedjek Magne B6-ot, biztos izomgörcs. SAjnos az orvosom épp nem volt kéznél, pár nap múlva mutattam neki, nem fáj, de gyenge, mint régen! Tapadásról és részleges szakadásról beszél, eltiltott immár 3 hete a tornától, és azt mondta, TALÁN nem kell műteni újra! Most normál módon használom, sántítok, kenegetem, fáslizom, és meg tudnám fojtani a gyógytornász kislányt! Két hét múlva meglátjuk mi lesz...

waplaci 2014.12.03. 11:36:47

Sziasztok
6hónap letelt. Azt jósolták annyi a gyógyulási időszak. Volt gipsz, mediwalker (holdjáró csizma-Eladó!!! Nekem nehéz volt beszerezni :)) Gyógytorna, majd megint torna, majd otthoni (edzőtermi)erősítés. Most fizioterápia. Még mindig dagadt, kemény, és húzódik. Jobb vagyok mint egy meteorológiai állomás. Egyből megérzem ha változik az idő. A doktornő megvigasztalt, hogy elmúltam 40, nem megy olyan gyorsan már a gyógyulás. Még dolgozni mindig nem tudok, dacára annak, hogy már a 02héten be akartak küldeni a taposómalomba.( nem irodai munka, ott járkálni kell keményen és még a talaj is mozog alattad) Szerencsére az üzemorvos elzavart. Mondván, hogy Ő nem vállal felelősséget ha egy rosz lépés miatt kitöröm a nyakam, eszembe ne jusson visszamenni még vagy 6 hónapig....Azért már sétálgatok, kerékpározom meg visszaültem a motorra is. A lábam elég hamar jelzi ha elfárad. Olyankor megint jön a fájdalom. De szerencsére pár óra pihenés felpolcolt lábakkal és elmúlik. Nem tudom milyen kezeléseket kellene még alkalmazni, hogy siettessem a gyógyulást. Sajnos a magyar egészségügy nem mindig partner ebben.Nekem a gyógytornáért is meg kellett küzdenem. Emiatt elég későn is kezdtem el. Már a csizmában kellett volna.
Jobbulást mindenkinek!!

waplaci 2014.12.03. 11:40:45

Elírtam nem02 hanem 12 hét után írta le a sebész, hogy gyógyult, munkába mehet. Még szerencse, hogy volt egészségügyi alkalmassági.

Reseda 2014.12.06. 14:41:26

Sziasztok! Műtét utáni 20.hét.A seben,(metszésen) 2db lyuk,folyik ki a genny,az utóbbi 2 hétben semmi gyógyulást nem mutat.Már rég be kellett volna gyógyulnia.3 nap múlva a doki megnézi,kiváncsi vagyok mit mond...
Jobbulást mindenkinek!

Kerezsi 2015.01.12. 19:50:10

Sziasztok. Nekem is sikerült 2014. nov 18. focizás közben ketté szakítani az Achillesem. Dec 30. levehettem a holdjárót, mondjuk én nem jártam benne, felemelt lábbal mankóztam, és jan 6. án elkezdtem a gyógytornát. De a bokám olyan merev, hogy egyszerűen nem tudok lépni magamtól, csak mankóval. Kérdésem az lenne, hogy mennyi idő múlva lehet megtenni kb 4 lépést mankó nélkül. Igaz a medencében már sikerült.:)

bento 2015.01.17. 12:00:29

@Kerezsi:
Csak türelmesen és óvatosan terheld. A gipsz (holdjáró) levétele után 2-3 héttel már oldódnia kell valamelyest a merevségnek. Én a gyógytornán felül még otthon is nyújtottam-lazítottam mindkét szakadás alkalmával az lemerevedett bokám, így egy hónapon belül szinte bicegés nélkül tudtam tipegni.

Reseda 2015.01.20. 11:18:00

@Reseda: Visszatérve az előző hozzászólásomhoz,szóval az nem jó,ha a belső ínvarratot nem teljes mértékben dolgozza fel a szervezeted.A lyukon ami nem gyógyult,kilátszott a belső cérna,ezt kigyomlálva már gyógyul a seb,hurrá.

alarifeZ 2015.02.26. 16:30:36

Sziasztok,
Remek társaság van itt, örülök, hogy rábukkantam erre a blogra.
3 hete szakadt szét az Achilles-em természetesen foci közben, teremben. Szóval engem 5 nap után műtöttek meg, és én is féltem tőle, hol találják meg a felső végét, kiindulva abból amit focis cimborám saját példáján mondott, hogy neki 3 nap után a térde alatt találták meg...gondolhatjátok, hogy be voltam tojva, de a doki szerint semmi gond nem volt vele, szóval aki emiatt aggódik, ne tegye.
1,5 hétig sínben volt a lábam, varratszedésig, utána gipsz, és pár nap múlva kapom a medi walkert.
Varratszedésig ha lógott a lábam, bedagadt a vértől és fájt, azóta -lekopogom - semmi. Sokat várok a Medi Walkertől, a dokim szerint a mankót utána eldobhatom, úgy legyen, mert másnap menni akarok melózni. 3 hétig lesz rajtam, ezalatt hetente fokozatosan visszaállítják a lábfejem normál szögbe. Kitartás sorstársak! :)
majd írom a fejleményeket.

Péter Gerák 2015.03.08. 08:48:20

Üdv. mindenkinek. 35 évesen velem is megtörtént ez a jeles esemény, így gondoltam megosztom másokkal is tapasztalataimat. 2015.01.17-én történt foci közben, olyan érzésem volt, mint akibe jó nagyot belerúgtak. Megkaptam a labdát, átvettem, kitámasztottam és összeestem. Ez volt a folyamat. Később mondták a többiek, hogy nem volt a közelemben senki, csak úgy összeestem. Miután felálltam nagy nehezen lebicegtem a pályáról és vizsgáltam mi lehet a baj. Ki is derült hamar, mivel az achillesem helye teljesen puha volt. Ekkor jött a felismerés, hogy mi a francnak jöttem ide, miért nem hallgattam a feleségemre, hogy államvizsga előtt 5 nappal ne menjek focizni, nehogy valami baj legyen. Lett is.
Mentőt hívtam, hogy ne kelljen sokat várnom a sürgősségin, mivel sejtettem műtét lesz belőle. Délutánra meg is volt, gerincbe érzéstelenítés... Egész jòl tűrtem mindent, utólag tudtam meg, hogy nem vágták fel, hanem összehúzták az inamat és külső rögzítéssel kívülről varrták. Így nem látszik kívülről csak a varrat helye. A doki azt mondta mostanában ezt alkalmazzák. Jött utána a fekvő gipsz. Egy élmény volt mankóval menni államvizsgára, de mindenki segítőkész volt, csak az egésznapi erőltetés miatt nagyon megdagadt a lábam. 10 nap múlva varratszedés is megvolt, egy kicsit jobb volt utána. Én sajna nem kaptam csizmát, a doki azt mondta, hogy jobb a gipsz, így jött a fekvő után a bokám kiegyenesítése. Talán eddig ez fájt a legjobban. A spiccben lévő lábamat magam alá kell húznom és letenni a földre a sarkamat. Kb. 1/2 órát vett igénybe, de ki lehet bírni. 1 hét járógipsz után éreztem 2 pattanást az achillesemnél úgyhogy visszamentem a dokihoz. Kiderült minden rendben, csak a varratokkal összehúzott bőt igazodik. Amint a járógipszben tudtam terhelni a lábam, 1-2 nap alatt lement a dagadás is és érezhetően lötyögött benne a lábam.
A gipsz levétele után a bokám, lábfejem még meg van dagadva, de sokkal szebb mint volt gipszcsere közben. A bokám mozgása beszűkült rendesen, csupán néhány centit mozog, a vádlim nem nagyon esett össze, rosszabbat vártam, de az ínszalag nem mozgatja, teljesen letapadtak az izmok. Terhelni tudom a lábamat de estére a vádlim bedagad.Holnap kezdem a gyógytornát és várom az eredményeit. Ui.: az államvizsga 5-lett.:-)

alarifeZ 2015.03.13. 09:15:45

Üdv újra itt!
Azoknak írok most, akik még előtte vannak a csizmának, én erre a részre is kíváncsi voltam anno.
Nos, 1,5 hete rajtam van a medi walker. Mikor még gipszben átvettem, nem tudtam sírjak vagy nevessek. Nem tudom divatkörökben hány öngyilkosságért felelős, de az tuti, hogy ilyet Párizsban vagy Milánóban nem látnék az utcán. De mint tudjuk minden csoda 3 napig tart, mostanra mindenki kifogyott a humorból vele kapcsolatban, mint pl. Robotzsaru, Vasember stb. Ami jó hír, hogy neked majd nem kell 3 nap míg megszokod a méretét, mert ANNYIVAL JOBB, hogy a 2 mankó után visszakapod a kezeidet, hogy az esztétika megy a levesbe. A medi walker használata: neked csak a viselés! Majd a doki beállítja! Tudom van aki magán gyakorol, de szerintem a suszter maradjon a kaptafánál.
Amikor a doki először rám rakta, és mondta, hogy tessék járni, akkor nem az öröm járt át, gyakorlatilag újra kellett tanulnom járni. Ne gondold, hogy egyből normális járásod lesz benne (mint én marha), csak annyira mintha a tengerfenéken sétálnál. Fantasztikus lesz mikor este leveszed, megmosod végre a lábad (nem kiáztatni!), és tudom nem mindenki, de én estére az alváshoz is levettem. Ha van ágytámla a lábadnál, akkor nem ajánlom, de klasszikus franciaágynál nagy baj szerintem nem lehet. Túl vagyok az első szögállításnál, és ez már nem vészes, ellenben a járás sokkal szebb lesz. Estére a lábdagadás alap, de reggelre - valamennyire - normál állapotba kerül.

Peter Nemeth 2015.03.22. 09:16:18

Sziasztok! 3 napja mutottek, de ahogy le van feszitve a bokam nagyon faj, masnak is ilyen volt? Dokimal aki mutott meg nem tudtam beszelni, penteken enyem volt az utolso mutet akkor meg hatot a helyi erzestelenites, es hetvegen nem dolgozik majd holnap beszelunk.

alarifeZ 2015.03.23. 12:08:52

Szia! Nemek a bokám nem fájt, a varrat + cső kombináció az érzéstelenítő elmúlása után annál inkább. Tudtál beszélni a dokival?

Peter Nemeth 2015.03.24. 08:29:43

Szia, beszeltem a dokival ,sajnos vasarnapig marad ez a szog, ma az elso nap 4 nappal a mutet utan, hogy nem kell fajdalom csillapito, remelem ez igy marad .Nekem vasarnap vettek ki csovet nem volt vele problemam.Holdjarorol kerdeztem a dokimat nekem meg csak kessobbre javasolta mert nagyon csunya a szakadas. Kitartas, gyogyulast mindenkinek.

alarifeZ 2015.04.01. 20:58:01

Sziasztok,
7 hete műtöttek, és egy hete csizma nélkül vagyok.
Csizma után meddig ilyen bice-bóca az ember? Csakhogy meddig rendezkedjek be lelkileg erre a járásformára?
A dokim szerint "nagyon fasza lett", szerinte nem is fog kelleni gyógytorna, az csak a gipszeseknek való. Kétkedve fogadtam, mert gondolom a rehabot lerövidíti a gyógytorna.
Amúgy minden 100x könnyebb csizma nélkül, ma már el mertem indulni vezetni is, bár feszíti rendesen a lábam a kuplung-gáz játék, de rövid távon viselhető. Nincs kitől visszajelzést kapjak, mikor meddig erőltethetem, mi a megterhelő, meddig számít normálisnak, hogy dagad stb. szóval nem könnyű.

bento 2015.04.03. 10:15:01

@alarifeZ:
Szia,

Gyógytornára, nyújtásra mindig szükség van, gipsztől-csizmától függetlenül. Amennyiben nem tudod megoldatni a dokival, érdemes neten utánanézni a gyakorlatoknak, a Youtube-on is találhatsz belőlük egy rakattal.
Nekem gipsz után nagyjából egy hónap után múlt el mindkét szakadás után a sántaságom. Tapasztalatom szerint a rendszeres terheléssel rohamosan javul a láb állapota, de még hónapokig dagadni fog a műtött testrész.
Kitartás!
:)

alarifeZ 2015.04.04. 17:47:52

@bento:
Szia!
Köszi a választ, akkor még pár hétig sántikálok, legalább van némi támpont.
Voltam a dokinál pár napja, és sikerült kisírni belőle egy 10 alkalmas gyógytorna kurzust. Az elsőn túl vagyok, de meglepő volt, hogy a térd v. bokasérültek, lábszártörésesek, achilles-szesek mind ugyanazt a gyakorlatot csinálják. Azt hittem specifikusan tartják a rehab sikeressége miatt, de a valóság megint észhez térített milyen országban vagyok. A legjobbakat!

schlaca 2015.04.19. 13:13:58

Sziasztok!
Engem tavaly december közepén műtöttek. Teljes szakadás volt az eredéstől kb. 7-8 centire, a sérülés (foci közben...) november 17-én történt.
Tornázom, nyújtom. Lassan gyógyul, és ez rendben is volna, mert hosszú a felépülési idő. Viszont ami aggaszt, hogy az Achilles-inam megvastagodott (a doki is látta, ráírta az ambuláns lapra is, de nem mondott ezzel kapcsolatban semmit), szinte 2x olyan vastag, mint a másik lábamon.
Továbbá a talpam és sarokcsont között (tehát ahogy meg tudom érthetően fogalmazni: az ín eredése alatt) van egy kis bemélyedés, árok. Nyújtás közben úgy érzem, hogy már nem is az ínt nyújtom, hanem a bokaizmokat.
Van valakinek hasonló tapasztalata, hogy jócskán vaskosabb a műtét után az Achilles, ill. hogy mi a fene az az bemélyedés.

bento 2015.04.19. 16:26:36

Egy darabig (sőt szerintem örökre :) ) vastagabb lesz a sérült ín, ezen ne parázz. Türelem terhelhető ínt terem, viszont soha nem lesz már olyan mint szakadás előtt, de azért vígan el lehet még focizgatni a gyógyulás után.
:)

Kitartás!

atizenkilences 2015.05.04. 21:37:05

Sziasztok!

Sajnos velem is megtörtént ez a kellemetlen sérülés így pár hónappal a 32. születésnapom előtt. Április 9-én (futball) edzés közben, egy egyszerű kitámasztásnál éreztem egy olyan fájdalmat mintha valaki egy téglát dobott volna az achilleszemre és hallottam egy csattanást. Pár óra múlva már az Uzsoki utcai traumatológián erőlködtem, hogy 24 órán belül műtsenek meg, úgy volt hogy meg is fognak, aztán mikor kezdtek volna előkészíteni a műtétre sajnos közbe jött egy sürgős eset és így engem végül csak pár nap múlva 13-án raktak össze.
Gerincbe érzéstelenítés és röpke 1 óra alatt egy 6-8 centis sebbel és 6 öltéssel gazdagabban visszatoltak a kórterembe. Két nap sín gipsz vagy mi, aztán hazaengedés előtt kaptam egy körkörös "fekvő" gipszet combig (ez elvileg 4-5 hétig rajtam lesz, majd utána egy térd alattit kapok 2 hétig) ami még most is rajtam van. A műtét után két héttel voltam varratszedésen, ahol egy ablakot nyitottak a gipszre és mindent rendben találtak. A seb nagyon szép semmi gyulladás semmi genny (szúrom magamnak hasba a Fragmint minden nap, felpolcolva fekszem elég sokat és mankóval közlekedem abban a kis időben amikor muszáj). Ekkor mondtam a dokinak (aki egyébként egy első osztályú klubcsapatnak is az orvosa, tehát reményeim szerint ért hozzá), hogy hallottam a medi-walkerről és hogy nem lehetne majd azt használnom. Azt mondta, hogy azért nem szokta azt ajánlani mert nem tartják be a betegek a szabályokat és leveszik így többet ártanak vele, mint amennyit használna normális esetben. Nekem végül is teljesen mindegy, hogy mi lesz még a lábamon az elkövetkező hetekben, csak egy a fontos, hogy meggyógyuljak és tudjak sportolni. Külföldön, hobbi szinten sportolok és ha majd egyszer abba hagyom a versenysportot, akkor is szeretnék amíg tudok mozogni aktívan, és nem szeretném, hogy ez a sérülés akadályozzon.
Tudom, hogy a rehabilitáció az egyik, ha nem a legfontosabb a gyógyulásban, csak ahogy itt olvastam, ez a medi-walker talán a rehabilitációban is segít valamit, mert a lábad szögét az orvos állítani tudja és így fokozatosan nyúlik a szalag még az aktív rehab elkezdése előtt. Ez az amitől én most kicsit félek, hogy nekem ugyanabban a pózban van a lábam április 13. óta... Nem kellett volna, vagy nem késő-e még ez a medi-walker ha mondjuk a jövő hét hétfői kontrollon felrakatom.
Nekem tényleg fontos, hogy olyan szinten meggyógyuljon, hogy később újra pályára léphessek, hiszen rengeteg sportot szeretek és űzök is, de mégis csak ez a fránya futball a szerelmem. :( :)
Előre is köszönöm a segítségeteket és az eddig leírtak is nagyon sokat segítettek!
Kitartás mindenkinek!

u.i.: a sok gyógytorna, úszás, séta az elején már mehet azt tudom, de mikortól lehet elkezdeni futni, kerékpározni és még egy, a TRX féle edzések mennyire ajánlottak?

alarifeZ 2015.05.05. 23:19:16

@hopatkany:
Szia,
az orvosodnak elég rossz visszajelzéseid lehetnek a Medi-walkerről. Amikor megkaptam, és este levettem alváshoz és fürdéshez...földön túli gyönyör volt :) mint fentebb írtam, ha nem ágytámlás az ágyad, szerintem nem érheti baj a lábad, fürdéskor meg nyilván óvatosan közlekedsz. Nekem pont 3 hónapja műtöttek, kaptam 12 öltést, és min. olyan hosszú vágást, és kb. 2 hete nem sántítok látványosan. Reményeim szerint pár hét múlva kocogok pár kilométert. Tudom milyen rossz most neked, én is aktív sportoló vagyok, de a legtöbbet a türelmetlenség okozta túlerőltetés jelenti. Kitartás! :)

alarifeZ 2015.05.05. 23:20:29

Bocsi a pontatlanságokért, elég fáradt vagyok már.

bergab22 2015.06.07. 18:00:58

Sziasztok! Engem lassan egy hete mutottek, elmeletileg egy het mulva csizmat kapok. Azt szeretnem megkerdezni, mennyire lehet vele jarni, mennyire terhelheto? Ha a bal labam serult, lehet csizmaban vezetni? Mikor kezdoik a gyogytorna? Csak a csizma levetele utan vagy mialatt a csizmat viselem akkor is? Koszi a valaszokat!

Ősi Zsolt 2015.06.09. 11:52:57

Sziasztok! Hat elerkezett nálam is a nagy nap.Május 10.ét irtunk akkor es mar jo ideje nem fociztam, Kb 4 éve. Elötte versenyszeüen rúgtam én is a bört. Szoval egy sima labdaátvétel utàn, kitàmasztàs, elindulás, Mint általábann szokás az ilyen. Ugy ereztem mintha megrugtak volna hatulrol.De senki nem volt a környéken!! Hallottam egy pattanást, mint Pl amikor a cipöfüzö elszakad. Kicsi zsibbadas Azonnal.minimalis fajdalom szinte semmi. De akkor gondoltam mar h elszakadt az Achilles in. A focipálya a korhaztol volt Kb 1000 meterre. Igy hat ugy döntöttem begyalogolok. A korhazbann is megallapitottak h teljesen elszakadt, mondtak h 2 fajta variacio lehetseges, vagy ugy hagyjak, vagy mütét. Mar masnap meg is mütöttek. Én altatva voltam es egyatalan nem Emlekszem semmire. Közel 3 orás mütet volt. Utána egybol csizmat kaptam, olyat aminek a labfej dölesszöget lehet allitani. 2 hetig teljesen lefele volt nyomva a spiccem, majd a masodik het utan mar kicsit engedtek rajta, kb15. Fokot tudom benne mozgatni. Lassan a 4 hét vegen jarok 10. Megint megyek kontrolra es kivancsian varom a következö lépést. Mankoval egesz jol megy a közlekedés. Söt mar vezettem is. Igaz a reakcioidö sokkal hosszabb de ha muszaly akkor megy kellö ovatossaggal.!!!!! A legszörnyübb a tehetetlenseg a.szamomra ebben a szituáciobann, de nagyon szeretném h ujra egeszséges lábam legyen!! Ezer halgatok az orvosokra, en bizok bennük.Mindet megteszek azert h késöbb jo legyen. Minden sorstársamnak sok eröt es gyors gyogyulast kivanok!!!

alarifeZ 2015.06.19. 21:48:24

@bergab22: Szia
Bal lábbal biztos hamarabb vezethetsz, de milyen jól jönne most egy automata váltós kocsi ugye? :)A hivatalos gyógytorna a csizma levétele után kezdődik általában, de szerintem óvatosan tornáztathatod előtte is, de csak a fájdalomküszöbig. Engem 4 hónapja műtöttek, de még minden reggel érzem az "acélsordonyt". Ha megpihen, 10-20 méter sétáig fájdogál, aztán gondolom bemelegszik, és olyan mint a másik. A teljes guggolást majdnem zárt lábbal csak most merem/tudom végrehajtani biztonsággal. Ezt csak azért írom, hogy nagyjából tudj kalkulálni, hol tartasz a rehabbal. Nyílván van sérülés és sérülés között is különbség, van akinek nem roncsolódik annyira vagy időben megműtik, és persze orvosa is válogatja, szóval sok tényező van. Gyors gyógyulást!

Reseda 2015.07.31. 20:02:07

@hopatkany: Hello!

Megbízhatsz "Tóni bácsiban",engem és öcsköst 1975-óta 5-ször műtött,és nem azért mert nem sikerült :-)
Egyébként leírásod szerint teljesen ugyan az a Te esetedbem alkalmazott eljárás mint az enyémben.
Kórháza válogatja,hogy preferálják-e a mediwalkert,
van ahol igen,van ahol nem,az uzsokiban nem.
Jó egészséget, hajrá!

dmac 2015.09.17. 12:46:46

Sziasztok sorstársak!Sajnos én is elszakítottam achillesemet.A történet a következő:jó pár évig nem fociztam de ujjáalakult a régi csapat és hívtak és mentem bár ne tettem volna.Tehát edzés vége utolsó rövid sprintek és egy hatalmas csattanás de olyan,hogy a mögöttem állók is hallották és összeesés.Ez volt 08.14.-én pénteken.17.-én mütét, fél gipsz egy hétig varratszedéssel, kötözéssel.Utána 25.-én körkörös gipsz 3 hétig.Baleset után egy hónappal 16.-án gipszlevétel, 10 kiló minusz és medi walker derékszögben tervek szerint 3 hétig.Most itt tartok.Tegnap este levettük a csizmát és megfürdettük az őzike lábam,fantasztikus érzés volt.Maszírozás után bekenés krémmel ,hogy puhuljon a láb.Éjjel csizma nélküli alvás,furcsa érzés volt de jó.A bokám dagadt és furcsa pirosas sárga színü,remélem ez természetes ilyenkor.A csizmában nappal mankó segiségével kőzlekedem.A lábfejet mozgatni kéne de sajnos képtelen vagyok.Ez baj?Gyógytornáról egyenlőre szó sem esett.Ennyit az én bajomról,válaszoljatok az aggodalmaimra légyszi!Gyors gyógyulást mindenkinek!!!

irba 2015.09.18. 17:29:22

Szia dmac!
Nekem aug 22-én szakadt el az achillesem és 23-án megműtöttek, egy hét combig gipsz, most 3. hete csizma, de le még nem vehetem talån csak 25-e után, és majd terhelni is csak a 6. hét utan fogja a doktor engedni. Mozgatni nagyon fontos, nekem is fáj,feszül, szurkál, de a mozgatás nagyon fontos. Vegyél erőt magadon szorìtsd össze a fogad és mozgasd! :) az én lábam is dagadt még, gyógytorna kérdésemre ma azt mondta a doktor, hogy várjunk még ezzel. Jobbulást!

dmac 2015.09.18. 17:42:05

Szia irba! Estére nagyon bedagad és fürdetés után-közben mozgatjuk és maszírozzuk és ez nagyon jól esik a lábamnak.Nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek ha ő nem lenne én nem is tudom .hogy vészelném ezt át.Kitartást neked is!!!

irba 2015.09.18. 19:50:20

Dmac! Akkor Te már terheled? Sokat jössz-mész hogy nagyon bedagad? Nekem egyformán dagadt a műtét óta.

dmac 2015.09.19. 10:33:07

Irba!Csak nagyon óvatosan és mankóval!!Az esti maszírozása A lábamnak nagyon szuper!!

dmac 2015.10.08. 11:08:15

Újra itt vagyok.mert ma lekerült a lábamról medi walker és a doktor azt mondta .hogy dobjam el a mankót és próbáljak ráálni. Rátudok állni, de persze csak nagyon óvatosan és egyenlőre kicsit még nyom és nagyon szaggat.

bento 2015.10.08. 15:08:01

A dokinak igaza van, óvatos terheléssel lehet visszahozni a normálhoz közeli állapotot. A duzzanat miatt nem aggódj, még sokáig ilyen lesz, sőt szerintem egy életkoron túl már soha nem áll vissza a szakadás előtti "karcsú boka" állapot.
Tudsz még majd focizni műtött ínnal is, nekem másfél éven belül mindkettő elszakadt és újra nyomom (csökkentett intenzitással). :)

irba 2015.10.09. 10:28:40

De jó neked Dmac! Az én szakadásom vasárnap lesz 7hetes és csak okóber 30-án veszik le a csizmát! :( addig részlegesen terheljem. Magamtól kerestem meg gyógytornászt, hogy segítsen, hiszen , ha meg várom a 30-át, mikor állok lábra. Remélem rosszat nem csinálunk vele. Borzaszó, hogy már mennyire nem tudom az ágyat elviselni, és ugye dolgozni kéne menni.

Audrey1 2015.10.14. 23:27:53

Sziasztok! Nekem junius 29.en volt a mutetem, azt mondta az orvos, hogy el voltak tavolodva a vegek egymastol es rojtosan szakadt.
Ket het fekvo gipsz utan kaptam a csizmat es en mar az azt koveto 4. napon vegleg letettem a mankot. Folytak a konnyeim, de le kell nyujtani az int. Onnantol en mar bejartam dolgozni nehany orara, persze hoztak-vittek es csak heti 2-3 napot, de az orvos szerint is minel elobb terhelni kell, annal jobban gyogyul. Kozmetikus vagyok, nem eppen egy ucsorgos munka. Negy hetig volt rajtam a csizma, az utloso ket hetben mar aludni, tornaztatni levehettem, az utolso heten otthon nagyon vigyzva mar anelkul kozlekedtem. Amikor vegleg elhagyhattam, a negyedik het vegen, akkor mar vezettem a kuplungos automat ugy, hogy a bal labam szakadt. A gyogytornasz egeszen a mai napig jart hozzam es azt mondta o is es az orvosom is, hogy muszaj terhelni es erositeni a labat minel elobb, kulonben nagyon lesorvadnak az izmok es megrovidul az in. En csak 2,5 hetig mankoztam osszesen es nagy szerepe volt abban, hogy sem a vadlim sem a combom nem sorvadt le nagyon. Olvastam itt olyat, hogy megkapta a csizmat es felemelt labbal mankozott. Nagyon faj, de ez az egy utja van a gyogyulasnak. Masszirozni szerintem is erdemes az int, a dagadas is elobb megszunik. Ha nagyon dagad es egesz nap uton vagyok, akkor egy gumi zoknit meg felveszek, bar mar nem volt rajtam 1-2 hete. Nekem is meg mindig faj, huzodik, de mar kevesbe dagad es gyakorlatilag semmiben nem korlatoz mar. Futni meg nem merek, bar mar tudnek. Biciklizni, guggolni, egy labra labujhegyre allni mar megy. Az in vastagabb, de remenykedek, hogy vekonyabb lesz es a heg is alakul majd. Contractubexel kenem. Mar otthon felvettem egy magas sarku cipot is.

irba 2015.10.15. 17:32:50

Audrey1, ez nagyon érdekes, hogy ennyire eltérő a protokol. Én nem tehettem le a lábam 6 hétig akkor már én mondtam a dokinak, hogy ezt már ne, haladjunk már! Erre azt mondta jó akkor még 3 nap és terhelhetünk részlegesen, de ugy, hogy két hét múlva érhetem el a mankó nélküli járást. Most 8 hetes lesz a műtét es még csak ma kezdtem el az egymankózást. Gyógytornász azt mondja, hogy jó, hogy intézkedtem, mert ha megvárjuk torna nélkül a 30-át az aztán mindennél nagyobb szenvedés lenne.

Audrey1 2015.10.17. 15:14:34

@irba: Szerintem nekem nagy szerencsém volt az orvosommal, ő azt monta amikor feltette a csizmát a két hetes fekvő gipsz után, hogy tessék ráállni és menni. Megkérdeztem, hogy mankó nélkül? Azt mondta, hogy igen. Persze egy lépés sem ment, de onnantól folyamatosan próbálgattam. Nekem a csizmát már elsőre nem fixre tette, volt egy kis játéka. A max az a 90 fok volt, de csak két hét múlva nyúlt le annyira. Nagyon sokat próbáltam nyújtani, hogy a spiccbe gipszelés után nyúljon. Nekem azt mondta, hogy minél tovább merev, annál nehezebben fog megnyúlni. Nagyon óvatos az orvosod, nyolc hét után már teljesen gyógyult elvileg az ín. Addig én már régen jártam, vezettem, úsztam. Szerintem feküdj rá a gyógytornára, hidd el, az a titka. Jobbulást!

Audrey1 2015.10.17. 15:15:03

@irba: Szerintem nekem nagy szerencsém volt az orvosommal, ő azt monta amikor feltette a csizmát a két hetes fekvő gipsz után, hogy tessék ráállni és menni. Megkérdeztem, hogy mankó nélkül? Azt mondta, hogy igen. Persze egy lépés sem ment, de onnantól folyamatosan próbálgattam. Nekem a csizmát már elsőre nem fixre tette, volt egy kis játéka. A max az a 90 fok volt, de csak két hét múlva nyúlt le annyira. Nagyon sokat próbáltam nyújtani, hogy a spiccbe gipszelés után nyúljon. Nekem azt mondta, hogy minél tovább merev, annál nehezebben fog megnyúlni. Nagyon óvatos az orvosod, nyolc hét után már teljesen gyógyult elvileg az ín. Addig én már régen jártam, vezettem, úsztam. Szerintem feküdj rá a gyógytornára, hidd el, az a titka. Jobbulást!

dmac 2015.10.20. 19:44:19

Üdv sorstársak!Jelenleg gyógytorna hetente 3 alkalommal.Kéthete csinálom és csak jót mondhatok.Sokszor bedagad estére de ez a gyógytornász szerint még így lesz egy ideig.Amikor először mentem a gyógytornász szerint úgy mentem mint a robotzsaru.Egyáltalán nem hajlott a térdem és a pláne a történetben az ,hogy nekem fel sem tünt milyen rosszul megyek.Most már jól megyek vagyis inkább jobban.Itthon is csinálom a tornát naponta háromszor házi feladatként.Sokat javultam de még messze a vége.Nehéz két hónap volt .

Rizzo felügyelő 2015.10.27. 21:13:16

Sziasztok!

39 éves vagyok és nehézsúlyú versenyző,szeptember elsején fallabdázás közben történt velem a teljes achilles szakadás.Szerencsém volt mert 20 órán belül meg ís műtöttek(Szolnok Hetényi),3 nap kórház,3 hét spiccben gipszsínben,közben varratszedés.Három hét körkörös fekvőgipsz 20 fokban.A hat hét a műtét utáni 2-3 napot leszámítva fájdalommentesen zajlott(folyamatos lábmozgatás a gipszben).Hat hét után Medi-walker felhelyezése derékszögbe állítva,a dokim mondta,hogy lépjek rá folyamatosan menjen lejjebb a sarkam.Az elkövetkező két három nap kemény volt de túl vagyok rajta,öt nap után mankó nélkül jártam,ma levették a csizmát jön a gyógytorna 15 alkalommal.A csizmát napi kétszer háromszor levettem otthoni torna és fürdés céljából orvosi tanácsra,megérte a doki szerint nagyon jól mozog a lábam.
Köszönet Al Sabahi Adel doktornak,empatikus korrekt orvos,mindent korrektül elmondott előre és minden úgy alakult ahogyan vártuk.Ha valakivel Szolnok környékén hasonló történik csak ajánlani tudom.
Mindenkinek mielőbbi felépülést kívánok!

Kovács György Gábor 2015.11.02. 08:13:57

Sziasztok!

Lassan egy éve szakadt el focizás közben. Még nyújtok,kicsit néha dagad de lekopogom, minden ok!
A "bakancsos" időszakban minden nap olvastam a blogot. Köszi az alapítónak, sokat segített.
Amikor már visszamentem dolgozni a cipő dörzsölte a sarkamat. Vettem egy ilyet, mostanra szügségtelenné vált, eladnám: www.jofogas.hu/budapest/Elado_alig_hasznalt_Thuasne_achilles_vedo_37580408.htm?ma=1
Boltban 11-13ezer. Itteni "sorstársnak" 7000.- forintért odaadom.

Mindenkinek mielőbbi felépülést gyógyulást kitartást kívánok!

nony19 2015.11.12. 22:59:11

Sziasztok!

Kézilabda edzés közben szakadt el az achillesem július 30-án.A szokásos érzés mint mindenkinek,ki lépett a sarkamra?!Másnap elmentem a sebészetre,ultrahangos felvétel készült,a rostok elszakadtak,nem gondoltam hogy elszakadt,a doki sem említette konkrétan,inkább elküldött egy nagyobb városba hogy ott nézessem meg.Oda nem mentem el,bíztam a jóban hogy nincs itt gond....3-4 hét múlva eltűnt a dagadás és akkor vettem észre hogy van egy bemélyedés,ekkor tudtam hogy itt nagy baj van.
A sportkórházba mentem el,a szakadás után 2 hónapra rá megműtöttek. Azt ugye mondanom sem kell hogy a jelenlegi orvosom nem volt túl boldog hogy ilyen sokára jelentem meg...Gerincbe érzéstelenítéssel végezték el a műtétet,van egy kb. 10 cm-es vágásom.3 napig voltam bent.Félkörös fekvőgipsszel küldtek haza,szigorú fekvés.Műtét után 2 hétre kontroll,varratszedésem volt.Közben otthon hasba szuri és vérkeringés javító torna.A doki meg volt elégedve,4 hétig feküdtem,ki voltam szolgáltatva,csak wc-re és este zuhanyozni keltem fel. Ez után megkaptam a holdjárót,3 hétig kellett hordanom,sarokemelős volt a lábfejem derékszögben volt.Egy hét után 2 db sarokemelőt,majd még 1 hét után 1 db-ot kellett kivenni.Minden este kivehettem a lábam megmosdattam,szellőztettem,semmi partizánkodás.
Tegnap telt le a 3 hét,még 1 hétig hordjam ha hosszabb távra indulok.Munkába abban megyek bent mamuszban vagyok,óvatosan és lassan lépkedek. Dagad rendesen,de remélem idővel elmúlik ez is.
Egész idő alatt 1 percig nem éreztem fájdalmat. A gyógytornát még neem tudtam elkezdeni mert telthát van,vicces mi....majd íratok fel valamit itthonra.
A lépcsőn lefelé menet nem megy,nem merek lelépni vagy korai esetleg ezzel próbálkoznom?!

Sándor Z 2015.11.26. 17:29:27

Sziasztok! Akinek van tapasztalata a kérdésemben, kérem segítsen. Medi Walker rendelés előtt állok és 42-es lábra szeretnék. Az eladó méretskálája 38-42-ig M , 42-48-ig L. Tehát szerintetek milyen méretben rendeljem: M vagy L

nony19 2015.12.01. 20:41:42

Nekem 39-40-es lábam van és M-es méretet kaptam,az elején mikor még össze volt szakadva a lábam nem is látszott ki belőle a lábujjam úgy összement minden.Kis idő múlva kezdett minden a helyére kerülni és visszanyerte a lábikóm az eredeti hosszát :-) szóval én az L-eset ajánlom....de ez csak az én véleményem....
Amúgy nekem eladóvá vált a "holdjáróm" M-es méret bal lábamon hordtam 3 hétig,nagyon megkímélt állapotban,a belső bélés ki van mosva...minden "alkatrész" meg van hozzá....jótállás,számla....10.000 forintért el lehet vinni,de alkudni is ér
Akit érdekel az írhat a balazsnoemi.85@gmail.com címre

Harmath Nóra 2016.01.10. 21:15:39

Sziasztok Kedves Sorstársak! Azért gondoltam, hogy írok a tapasztalataimról, mert nekem nagyon sokat segített, hogy olvasgattam Tőletek. Nekem ma egy hónapja volt a műtétem és erről szeretnék írni Nektek. Az első 3 hét tényleg teljes semmittevés, óvatosan mosdó, segítséggel zuhany, sok fekvés. Én már az ágyban elkezdtem tornázni, amit tudtam, hasizom, hátizom, mélyhát izmok és sok-sok lábemelés. Illetve egy barátom mondta, hogy a sérült lábbal 1-20-ig írjam le a számokat, illetve a nevemet. Ezt is naponta többször megtettem. Amikor megkaptam a csizmát a a műtét utáni pontosan 3.hét fordulóján, a dokim azt mondta, hogy az elejére szabad kicsit terhelni. ( Éjszakára rajtam kellett volna, hogy legyen, de én megkértem, hogy inkább a gipszben szeretnék aludni, egengedte szerencsére, mégis sokkal kényelmesebb, mimt a csizma.) Így elkezdtem lassan és kicsit terhelni a csizma elejére. Innentől kezdve tényleg napról -napra jobban lett a lábam és a járás is egyre könnyebben megy. A 4.hét fordulójakor ki szabadott venni a sarok emelőket - nekem 2 db volt - Innentől már jobban terheltem az elejét, illetve elkezdtem 1 mankóval járni. A mankót a sérült lábam felől használom. Nekem a jobb lábam sérült. VISZONT végre felszabadult az egyik kezem. Óriási lépés a 2 mankóhoz képest. Ezt csak itthon próbálgatom egyelőre. A sarokemelők kivételekor már nem kellett a gipsz sem éjszakára. Igazn nincs semmi az ágyunk környékén, így nincs belerúgás veszély.A sebet szinte a varratszedés óta naponta kétszer bekenem Contratubex krémmel, így szinte már nem is látszik. A csizma titka szerintem az, hogy alá kell fáslizni, így a sebet sem kezdi ki és a láb sem dagad estére, mert a csizmát szorosra kell fűzni, így tart jól. 2 mankóval már egész gyorsan tudok haladni, a karjaim is megszokták. Most leszek 5 hetes és mennem kell a dokihoz. Folytatom, ha újabb lépcsőfok következik :-)

Harmath Nóra 2016.02.22. 20:57:43

Igéretemhez híven folytatom a történetet, igyekszem segíteni, hátha másnak is hasznos lehet. Szóval a 6.héten a csizmát majdnem derékszögbe állította a doki és azt mondta, hogy NEM KELL a mankó. Onnantól fogva mankó nélkül jártam, szigorúan csak a csizmában. Ezen a héten a gyógytornát is elkezdtem. A 7.héten "mozgóra" állíthattuk a csizmát, így már igazán jól tudtam járni. A műtéttől számított 8.héten levehettem a csizmát végleg. Attól eltekintve, hogy merev az Achilles inam, tudok járni. Még kicsit sánikálva. Heti 3x járok gyógytornára, ami nagyon hasznos. Mindig egy kicsit jobban nyújtunk. Azt mondta a gyógytornász, aki végtelenül kedves és jól teszi a dolgát, hogy baleset esetén nem csak 15 alkamat fizet a TB, hanem lehet íratni a dokival, ha úgy látja jónak. Én megpróbálok kérni még 15 alkalmat. Ami nem jó, hogy vezetni még nem szabad, ahogy ágaskodni, erőltetni sem a sérült lábat. Úgyogy folytatom a gyógytornát és sokat sétálok, mert azt szabad, sőt kell is.

nagy.tamas198510 2016.03.24. 20:04:27

sziasztok sorstársak!
Nekem is van eladóvá vált a Mediwalker "holdjáróm" bal lábas (41-44 talpméretre jó) összesen 3 alkalommal volt rajtam,nagyon megkímélt állapotban,minden "alkatrész" meg van hozzá....jótállás,számla....10.000 forintért el lehet vinni. Akit érdekel az írhat a pecsiegyetemistak@gmail.com címre

Mojito Man 2016.05.16. 23:37:58

Sziasztok. Nekem dupla achillesin szakadásom volt tavaly dec. 6-án, azóta sok víz lefolyt a dunán dolgozom (felszolgáló) hát ez sem segít a mihamarabbi gyógyuláson. :)azt gondolom szépen haladok ,hisz azért naponta kénytelen vagyok akár 10km is legyalogolni.Az lenne a kérdésem vissza szeretnék térni a sporthoz (crossfit,és terepfutás) ,tervben van még egy maraton is igaz az is terepen:) (spartan race) . mit csináljak ,hogy szembe menjek azzal , hogy minden orvos leakar beszélni az aktív sportról. mivel tehetem újra elég kitartóvá?? Előre is köszönöm.

Dorkateo1 2016.05.21. 15:59:16

Sziasztok,
én is gipszelve "pihenek" itthon.
Nagyon köszönöm a megosztásokat!
Nyitottam egy FB csoportot, hogy frissiben könnyebb legyen kommunikálni. Achilles ín szakadás a neve.
www.facebook.com/groups/achillesin/

Belinkelem oda ezt a blogot is és a fontosabb infokat összegyűjtve felteszem a csoport fájljaihoz is.

köszi és gyógyulást mindenkinek!

(u.i.: ma hoztak nekem egy MediWalkert és a pasi feljött a 3.-ra lazán, pedig 4 hete műtötték, szóval fel a fejjel)

bento 2016.05.24. 14:13:35

@Mojito Man:

Szia,

Semmi akadálya a sportnak, fő a terhelés fokozatos növelése. Amennyiben decemberben műtöttek, lassan el is kezdheted a sík terepen való kocogást.

Üdv.

Bartaj 2019.04.03. 14:22:02

Részleges,majdnem egész szakadásom volt.2hét rögzítő gipszsínbe tettek.Kontrollra akkor kell visszamennem.A mw.iránt érdeklődöm.154cm vagyok,37-es a lábom.Van aki ilyen v. hasonló méretekkel hordott csizmát?Félek,h. túl hosszú lenne a szára.

Ember Kedves 2019.05.14. 11:46:08

Halihó!
Üdv és gyors gyógyulás mindenkinek!
4 és fél hete szakadt az achillesem de nagyon jól érzi magát és nem feszes. Ami miatt elszakadt sok olvasás után: merev vádli plusz megerőltetés plusz bemelegítés lazítás semmi...és a kor is 47 év...
Ami miatt nagyon jól van szerintem: 7 órával szakadás után műtötték a Merényiben és egyáltalán nem feszül nincs rövidülés. Alig várom az első lépéseket....még 4 és fél hét gipszben (mellesleg a gipsz nekem tökre kényelmes, szerencsére tavasz van nem izzad alatta).
Tanúlság: kímélő sportolást célzok a maradék időmben fő a jó életminőség.
Kitartást!

Ember Kedves 2019.06.04. 17:33:12

@Ember Kedves: sziasztok!
Szóval a műtét jól sikerült.
Merényi Gusztáv kórház. Kilenc hétre kaptam fekvő gipszet. Utolsó négy hét egyenes lábfej.
Nem adott az orvos csizmát vagy járó gipszet.....nem szereti.
Elolvastam a neten hat amerikai klinika rehabilitációs programját és mindenhol terhelnek négy héttel a műtét után és általában botok elhagyása a cél a hatodik héttől. Ezért elkezdtem a hetedik héten terhelni óvatosan. A nyolcadikon elkezdtem szoba biciklire ülni és simán megy húsz percig....semmi fájdalom.
Szóval az igazság középen lehet .
Kilencedik héten a műtéttõl számolva megpróbálok majd teljesen raterhelni.
Azért írom ezeket mert rengeteg idpmbe telt a kutatás.... és nem mindenki olvassa az angol orvosi nyelvet... szóval odaát más a protokoll és állítólag gyorsabban fejlődnek vissza a páciensek....
Kitartás!
T.

Ember Kedves 2019.08.09. 10:41:04

Sziasztok!

Tovább írom a blogot hátha kell majd valakinek.
Szóval a 9. hét után kripli lett a lábam a gipsz levétel után. Kb 1-3 héttel később elég jól jártam de teljesen simán a szakadás utáni 14. héten.
Szakadás után 3,5 hónappal már körbebicikliztem a Velencei tavat egy 40 éves csepel bringával és röplabdáztam is úgy hogy nem nagyon ugráltam. Futni is tudnék de majd ha megunom a biciklizést mert most majdnem négy hónappal a műtét napi 1-1,5 órát utcai kerékpározok és kb napi 12.000-et lépek. A lábam nem dagad már csak kicsit van letapadva az alsó lábszár izomzata és alig ad jeleket az achilles. Talán néha a sarkamból jön valami jelzés hogy kezd sok lenni a mozgás. Tegnaptól vádlira is edzek :) Gyors gyógyulást! Üdv, Tamás

Remaj 2019.08.18. 12:53:14

Sziasztok! Na én kilógok a sorból.Junius 12-én kicsúszott a létra, 2 méterről landoltam, fájt a bal lábfejem, majd elmúlik. 1 hét után mentem a szakorvosi rendelőbe, mert dagadt a bokám.Drága doktor úr kenőcsöt, fáslit, polcolás ajánlott.Nem változott semmi, dagadt, szúrt a sarkam felett, 4 hét után mási orvost kerestem fel az SZTK-ban aki azonnal a Merényibe küldött mert Achiles szakadásom van. 1 hónappal a szakadás után már nem műtenek, 1 hét sín majd 3 hét körkörös gipsz lefeszített lábfejjel, gipsz levétel után vízszintesbe visszahúzva újra körkörös gipsz. Állítólag összenőtt az izom műtét nélkül is Most 5 hét még a fekvőgipsz-szeptember 20- utána meg kezdődik gyógytorna, rehab. 73 éves vagyok, állítólag csak a roki lesz problémás.

zolnagy 2020.09.23. 14:55:46

Üdv sorstársak.
Olvasom itt a kommenteket, de olyat, mint az enyém nem találtam. Aug. 20-án szakadt el az Achilles inam. 21-n voltam a balestin, CT-n azt mondták, hogy majdnem teljes szakadás, műteni kell. 24-n hétfőn műtöttek laktoszkópiával, gerincbe adott szurival, amitől 6 órára elfelejtettem az alsó részem. Gondoltam utána, ez nem is olyan vészes, de mikor kiment a hatása (kb 6 óra), elkezdett fájni. Kaptam gyógyszert, fájdalomcsillapító injekciót, de az nap éjjel nem aludtam a fájdalomtól.
A műtét után egy rövidebb gipsz volt a vádlimon, gondoltam ez így OK, de 2 nap után jött a hidegzuhany és begipszeltek combközépig! Ez a gipsz 4 hétig volt rajtam, ma vették le. Nálam semmiféle csizma nem jött szóba (igazából azt se tudom, mi az), hanem járógipszet kaptam 10 fokos szögben, tehát még nem lehetett teljes derékszögbe állítani a lábam. Lehetett kérni fizetős könnyített gipszet, kértem. Sajnos a 4 hét alatt a merev gipszem alatt felére fogyott a combizmom, és lemerevedett a térdem, ami azt jelenti, hogy most még nem tartana meg a lábam, 3-4 nap múlva fogok talán járni a gipszelős orvos szerint. A lábamat behajlítani is max 90 fokig tudom. Nekem ugyanezen a lábamon a keresztszalagot pótolták 20 éve, és akkor is ugyanez az élmény volt, mert elfertőződött és újra kellett műteni, gyakorlatilag 3 hétig gipszben voltam. Aztán meg nem hajlott, hiába tornáztattam, csak ugyanígy 90 fokig, és volt egy bemozgató műtét is altatással. Remélem nem ez lesz itt is...
Másnak is volt ilyen teljes gipsz 4 hétig? Milyen volt utána? Ugyanígy le volt minden merevedve?

zolnagy 2020.09.24. 16:46:32

Tegnap és ma nagyon sokat tornáztattam a lábam és meg is lett az eredménye. Már tudok mankó nélkül bicegni. Ez már haladás, mert tegnap nem tudtam ráállni. A hajlítás viszont továbbra is csak max 90 fokig megy, utána fáj rendesen. Nem tudom, mit szabad, mit nem. Szerintem fogok keresni egy maszek gyógytornászt. A pótolt szalag miatt úgy érzem, nekem a hajlítás nagy kínlódás lesz (mint 20 éve) (43 éves vagyok)

zolnagy 2020.11.08. 13:43:30

Eltelt már 2,5 hónap a műtét óta. Azóta már levették a járógipszet is és már járok, úgy ahogy. A járógipsz után nagyon furcsa volt lábra állni, de 1 hét múlva már eljutottam a járógipszes tempóra. A gipsz levétel után brutál dagadt volt a lábam és nagyon ronda a bőröm, több napig hámlott. Instrukciót csak azt kaptam, hogy ne áztassam és krémezzem. 1 hét után elkezdtem gyógytornára járni. Addig szilikonos sarokemelőt hordtam, de a gyógytornász szerint elhagyhatom, ha nem fáj nélküle, mert könnyebben fog gyógyulni. A fáslit is ekkor hagytam el a gyógytornász javaslatára. A szurit a gipszlevétel után még 10 napig adtam magamnak (ennyi maradt). Azóta jobban hajlik a térdem is. Naponta tornázom itthon többször is. Reggelente felkelés előtt egy 10-15 perc torna segít elindulni. Néha elég jól tudok már gyalogolni (persze még nem a régi állapot), de estére általában elfárad, fáj is. Remélem a javulás folytatódik tovább és akkor nem lesz baj. A gyógytornát sajnos visszavették 10-ről 5-re a covid miatt, hát ez van. Itthon folytatom.

gyoma8 2022.02.02. 17:54:46

Sziasztok! Látom nem pörög a Blog, én meg épp ráérek írni...
Ez az én sztorim:
2021.12.28.-án teniszezés közben (már jól bemelegedve, a játék legvégén) indultam volna egy labdáért, ekkor úgy éreztem, mintha leszakadt volna a bal lábfejem...puff, a földre estem. Iszonyúan fájt. Lebicegtem, megnéztem, semmi nem látszódott rajta, nem dagadt be, nem lett másmilyen. Hazamentem, jegeltem, az egész lüktetett, nem csak hátul. Másnap már inkább csak hátul fájt, de nem dagadt be, nem kékült el.
Jegeltem továb, közben rákerestem a neten az Achilles-re. (nem is tudtam, hogy spontán elszakadhat). Másnap délután bementünk a tatabányai kórházba, mert nem tudtam mozgatni a lábfejem, de rá tudtam állni.
Ott egy rezidens megállapította, hogy ez bizony elszakadt. Ideiglenes gipszet kaptam, pénteken vissza kellett mennem a szakrendelésre. A szakorvos másnap ugyanezt állapította meg, a hátsó fél-spicc-gipszet lecserélték elülső spicc-félgipszre.
Mivel már ettem, ezért nem tudott aznapra műtétre kiírni, így jövő hét hétfőn behívott kivizsgálásra, (röntgen, UH, vérvétel, aneszteziológus), és kedd reggelre kiírt műtétre. Ez 1 héttel a baleset utánra esett.
A műtét gerinc-érzéstelenítéssel, ébren zajlott, de kicsit bekábítottak, így nem nagyon észleltem belőle semmit. A műtét nagyon profin zajlott, köszönet a stábnak!
8 után vittek le, 11-kor hoztak vissza a műtőből. Estére elmúlt az érzéstelenítés hatása, kaptam egy kis fájdalomcsillapítót, de egész éjszaka nem aludtam, annyira fájt, bárhogy feküdtem. Vizelés kacsába, simán ment, mikor megemlítették az éjszakás nővérek a katétert...:)
Szerdán a reggeli vizit után hazaengedtek, ugyanazzal az fél-elülső gipsszel.
2022.01.14.-én mentünk vissza varratszedésre, ekkor tette fel a doki az általam már megvásárolt Medi-walkert, akkor még nem 90 fokra állította és egy kis mozgásteret hagyott a lábfejemnek.
Fájt, de legalább tudtam végre mozgatni picit a lábfejem, tehát a műtét sikerült!
A varratvétel nem fájt és végre lehetett zuhanyozni rendesen.
2 hét múlva rendelt vissza Medi-walker állításra 90 fokra, ez pont 1 hónappal a baleset- és 3 héttel a műtét utánra esett.
Rohadtul fájt először feszítve felvenni a csizmát, de már picit tudtam "menni" végre 2 mankóval!
Néhány napra rá már mankó nélkül tudok menni, bár Medi-walker nélkül még nagyon nem megy, és csak óvatosan állok rá.
Folyamatosan edzem a vádlim, (megfeszít-elenged) és mozgatom a lábujjaim.
Kiírt a doki Contratubex-es Ultrahang kezelésre, 15 alkalomra, hogy a seb környéke teljesen begyógyuljon.
Úgyhogy most itt tartok, vezetni már tudok (automata a kocsi), ez sokat számít, hogy ki tudok mozdulni, mert 4 hét semmittevés már nagyon fárasztó.
1 hete alszom Medi-walker nélkül, sokkal jobb így.
Van esetleg valaki aki még rehabilitál és leírja, hogy milyen a gyógytorna? Erről senki semmit nem mond, még a gyógytornász kiscsaj is csak annyit, hogy ez hosszú menet lesz...

hiragana 2022.02.02. 18:29:19

@gyoma8: Haho, én csináltam ezt a blogot évekkel ezelőtt, (most csak véletlen láttam meg ezt a kommentet), sajnálom a sorstársakat, de azért jó látni, hogy ennyi ember meg tudja osztani rajta a sztoriját. Nekem már több mint 10 éve történt az esetem, tehát már kopnak az emlékek, de annyit mondhatok ha szorgosan csinálod, meglesz a gyümölcse. Eloszor kis gyakorlatok lesznek, lábfej mozgatás, lépcső fel-, utána brutálabbak. Fájni fog, de látványos lesz a fejlődés, különösen a térd előredöntésben. MINDEN a szorgalmon és a sok gyakorláson múlik. További sikeres rehabot!

gyoma8 2022.02.03. 20:07:56

@hiragana: Szia! hát igen, azóta is szakadnak az inak...
Múlt héten még nagyon el voltam keseredve, de a héten nagyon sokat javult az állapotom, várom már a gyógytornát meg a régi életemet...:)
De türelmesnek kell lennem. Ez néha a legnehezebb.
süti beállítások módosítása